Mięso - potrawyObiad

Kotlet schabowy z kostką smażony (panierowany)

kotlet schabowy z kostką smażony 

 (najpierw panierowany)


Składniki:

panierowanie:

  • 3 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 8 dag tartej bułki,
kotlet schabowy z kostką
Kotlet schabowy z kostką smażony.

Przygotowanie:

  1. Schab opłukać, osączyć zwody, wpierw odrąbać kość kręgosłupa, pozostawiając przy polędwicy kostki żebrowe o długości do 4 cm.
  2. O ile mięso jest tłuste, dodatkowo okroić z tłuszczu.
  3. Kotlety odcinać równolegle od żebra, tak aby każda porcja trzymała się kostki.
  4. Przy każdym kotlecie oczyścić również kostkę z błonki.
  5. Kotlety nadciąć na obwodzie w kilku miejscach.
  6. Mięso lekko pobić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając też mu kształt owalny, zwężający się koło kostki.
  7. Osolić, panierować w mące, tudzież w rozmąconym jaju i tartej bułce.
  8. Panierunek przycisnąć rękami lub przyklepać nożem.
  9. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano, dosmażyć na brzegu płyty.
  10. Kotlety ułożyć na podłużnym półmisku zwrócone kostki w jedną stronę, oblać tłuszczem ze smażenia.
  11. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną lub słodką zasmażaną, gotowaną jarzyną, surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x