Mięso - potrawyObiadPRZEPISY

Kotlety cielęce po włosku

Kotlety cielęce po włosku


Składniki:

  • 80 dag cielęciny z kością (górka),
  • 30 dag makaronu fabrycznego (rurki, kolanka),
  • 5 dag tłuszczu do smażenia,
  • 2 dag tłuszczu do makaronu,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

sos pomidorowy:

  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag mąki,
  • 6 dag koncentratu pomidorowego,

wywar:

panierowanie:

  • 10 dag sera tylżyckiego, edamskiego, trapistów,
  • 2 – 3 łyżki mleka,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 6 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

    1. Mięso opłukać, osączyć, wpierw odrąbać od kości z kręgosłupa z ościstymi wyrostkami, obrać z powięzi i podzielić wzdłuż żeber na kotlety, krojąc mięso co 2 – 3 żebra.
    2. Przy każdym kotlecie zostawić po jednej kostce żebrowej, z której też oskrobać błonki i resztki mięsa na długości około 2 – 3 cm od końca.
    3. Kotlety pobić zatem niezbyt silnie tłuczkiem (zwilżonym w wodzie) na płaty o grubości około 1 cm.
    4. Kotlety na obwodzie ponacinać w kilku miejscach, aby w czasie smażenia nie kurczyły się, a po usmażeniu były równe.
    5. Przy pomocy tłuczka i noża nadać więc kotletom kształt owalny, wyrównać brzegi i powierzchnię.
    6. Przygotować panierowanie:
      1. Ser zetrzeć na dość gęstą, ale płynną masę.
      2. Przygotowane kotlety osolić,
      3. Następnie zanurzyć w masie serowej, osączyć, otaczać w tartej bułce.
    7. Kotlety na powierzchni i bokach wyrównać nożem.
    8. Panierowane kotlety smażyć zaraz na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
    9. Dosmażyć na brzegu płyty lub włożyć do piekarnika.
    10. Ugotować makaron, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 dag tłuszczu.
    11. Przyrządzić sos:
      1. tłuszcz stopić, dodać mąkę i zasmażyć,
      2. rozprowadzić ¼ l zimnego wywaru z gotowania zupy, zagotować,
      3. dodać rozrzedzoną wywarem konserwę pomidorową (koncentrat pomidorowy),
      4. osolić, ocukrzyć, dodać do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
      5. połączyć ze śmietaną.
    12. Ugotowany makaron ułożyć na okrągłym półmisku, na nim ułożyć kotlety cielęce po włosku, oblać gęstym sosem pomidorowym.

Z wierzchu na koniec posypać zieloną, siekaną pietruszką.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x