Mięso - potrawyPRZEPISY

Kotlety mielone z dzika

Kotlety mielone z dzika jednak

zawierają mniej tłuszczu, niż podobne – robione z wieprzowiny. Można je więc polecić jako mięsne danie dietetyczne. Danie smaczne, pożywne, owszem, warte polecenia.


Składniki:

  • ½ kg mięsa (z kością) z młodego dzika,
  • 6 – 8 dkg tłuszczu,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 1 jajko,
  • 4 dag tartej bułki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie, później odcisnąć.
  2. Mięso oddzielić od kości, powięzi i ścięgien, następnie pokroić na kawałki.
  3. Mięso i bułkę przepościć przez maszynkę, dodać jajko, sól, pieprz, bardzo starannie wyrobić.
  4. Z masy mięsnej uformować 8 kulek (zwilżonymi rękami), otoczyć je w tartej bułce, spłaszczyć i za pomocą noża nadać kształt owalnych kotletów.
  5. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
  6. Dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić na kilka minut do piekarnika.
  7. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia.
  8. Kotlety mielone z dzika podawać z ziemniakami lub makaronem i z sałatką lub surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x