Dania główneObiadPRZEPISY

Kotlety mielone z grzybów

Kotlety mielone z grzybów.


Składniki:

  • 40 dag grzybów świeżych (borowiki, gąski) lub 8 dag grzybów suszonych,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 6 dag cebuli,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 10 dag czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
  • 5 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżąca wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dag).
  2. O ile potrzeba wlać 2—3 łyżki wody, następnie odparować.
  3. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynką do mięsa, dodać jajko, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać.
  4. O ile masa jest za rzadka, wsypać 2—3 łyżki tartej bułki.
  5. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki.
  6. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
  7. Kotlety mielone z grzybów ułożyć na półmisku, podawać zsosem chrzanowym lub grzybowym i z ziemniakami, z kapustą, z surówkami z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x