Kotlety mielone z grzybów
Kotlety mielone z grzybów.
Składniki:
- 40 dag grzybów świeżych (borowiki, gąski) lub 8 dag grzybów suszonych,
- 3 dag tłuszczu,
- 6 dag cebuli,
- 6 dag tłuszczu,
- 10 dag czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
- 5 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżąca wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dag).
- O ile potrzeba wlać 2—3 łyżki wody, następnie odparować.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynką do mięsa, dodać jajko, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać.
- O ile masa jest za rzadka, wsypać 2—3 łyżki tartej bułki.
- Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki.
- Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
- Kotlety mielone z grzybów ułożyć na półmisku, podawać zsosem chrzanowym lub grzybowym i z ziemniakami, z kapustą, z surówkami z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]