Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Kotlety pożarskie cielęce

Kotlety pożarskie cielęce.

Masę mieloną sporządza się najczęściej z różnymi dodatkami – rzadko z samego mięsa. Dodatkiem może być bułka (ok. ¼ wagi mięsa po namoczeniu), jajka, woda i przyprawy – jak cebula, pieprz, sól, gałka muszkatołowa itp. Dodatek bułki sprawia, że kotlety będą pulchne i soczyste, ponieważ soki mięsne mniej wtedy wyparowują, lecz wsiąkają w bułkę.


Składniki:

  • 50 dag cielęciny z kością (łopatka),
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 3 dag tłuszczu do smażenia,
  • 2 dag masła do smażenia,
  • 2 jaja,
  • sól,
  • 2 dag masła,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,

panierowanie:

  • 3 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 5 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w mleku.
  2. Cielęcinę oddzielić od kości, opłukać, obrać z powięzi, podzielić na kawałki.
  3. Mięso i namoczoną, lekko odciśniętą bułkę:
    1. przepuścić 2 razy przez maszynkę,
    2. osolić masło na pół stopione (2 dag),
    3. ubitą pianę z 2 białek,
    4. łyżeczkę siekanego koperku
    5. i starannie wyrobić (najlepiej ręką jak ciasto) na pulchną masę,
    6. o ile potrzeba, dodać 2 – 3 łyżki mleka.
  4. Formować zwilżonymi w wodzie rękami 8 wałków, które panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce.
  5. Mięso ostrożnie spłaszczyć i nadać mu kształt dość grubych (≈1,5 cm), wydłużonych kotletów.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na niezbyt silnym ogniu na jasnozłoty kolor.
  7. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć kawałek masła i dosmażyć na brzegu płyty lub w piekarniku około 10 minut.
  8. Ułożyć na półmisku z ziemniakami purée, z jarzyną gotowaną jak szparagi, kalafior, marchewka z groszkiem, itp., np. z sałatą albo z inną surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x