Dania główneMięso - potrawyObiad

Kotlety wieprzowe duszone

Kotlety wieprzowe duszone


Składniki:

  • 70 dag kotletów schabowych,
  • 3 dag mąki,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3–5 dag musztardy,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól,
  • ½ łyżeczki siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, okroić z tłuszczu (najodpowiedniejsze mięso chude), odciąć kości kręgosłupa, pozostawić przy mięsie kostki żebrowe o długości 3–4 cm.
  2. Przyrządzić kotlety według przepisu „Kotlet schabowy z kością (sauté)”.
  3. Osmażone kotlety przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i ⅛ l wody, dusić powoli pod przykryciem.
  4. Przed wydaniem oprószyć resztą mąki, dodać stół, musztardę, zagotować.
  5. Połączyć ze śmietaną.
  6. Podawać na okrągłym, głębokim półmisku z kostkami ułożonymi w jedną stronę.
  7. Oblać sosem, posypać po wierzchu siekaną zieloną pietruszką.
  8. Kotlety wieprzowe duszone podawać z ziemniakami, makaronem i surówką z warzyw i gotowaną jarzyną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x