Kotlety wieprzowe duszone
Kotlety wieprzowe duszone
Składniki:
- 70 dag kotletów schabowych,
- 3 dag mąki,
- 4 dag tłuszczu,
- 3–5 dag musztardy,
- ⅛ l śmietany,
- sól,
- ½ łyżeczki siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, okroić z tłuszczu (najodpowiedniejsze mięso chude), odciąć kości kręgosłupa, pozostawić przy mięsie kostki żebrowe o długości 3–4 cm.
- Przyrządzić kotlety według przepisu „Kotlet schabowy z kością (sauté)”.
- Osmażone kotlety przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i ⅛ l wody, dusić powoli pod przykryciem.
- Przed wydaniem oprószyć resztą mąki, dodać stół, musztardę, zagotować.
- Połączyć ze śmietaną.
- Podawać na okrągłym, głębokim półmisku z kostkami ułożonymi w jedną stronę.
- Oblać sosem, posypać po wierzchu siekaną zieloną pietruszką.
- Kotlety wieprzowe duszone podawać z ziemniakami, makaronem i surówką z warzyw i gotowaną jarzyną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]