Dania główneMięso - potrawyObiad

Kotlety wieprzowe mielone

Kotlety wieprzowe mielone


Uwaga: Przy przygotowaniu wszystkich potraw z mięsa mielonego bardzo polecam wykonanie próby smażenia, dla  przekonania się, czy masa mielona na kotlety, klopsy, pieczeń rzymską itp. jest należycie spoista i czy przy smażeniu nie rozleci się, względnie  czy nie jest ona za mało pulchna.

W zależności od wykazanej próby dodajemy, dla spulchnienia masy więcej moczonej bułki lub też, dla lepszego związania mięsa, jaja albo mąkę ziemniaczaną. 

 

Składniki:

  • 50 dag chudej wieprzowiny z kością (łopatka),
  • 6 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • 4 dag tartej bułki,
  • 4 dag tłuszczu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Bułkę wpierw namoczyć w wodzie, osaczyć.
  2. Cebulę obrać, pokroić w krążki, następnie usmażyć na jasnozłoty kolor.
  3. Mięso opłukać, później usunąć kości, pokroić na kawałki.
  4. Bułkę, cebulę, mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, następnie dodać jajo, sól, pieprz, starannie wyrobić na gładką masę.
  5. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować osiem kul, które następnie otoczyć w tartej bułce, spłaszczyć na grubość 1½ cm i nożem nadać kształt owalny, zwężający się z jednej strony.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia.
  8. Podawać z ziemniakami, jarzyną z wody, a przede wszystkim z surówką z liściastych warzyw.
  9. Do tłustej wieprzowiny trzeba dodać co najmniej ⅓ mięsa wołowego.
  10. Bardzo smaczne są też kotlety wieprzowe mielone z dodatkiem cielęciny.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x