Kotlety z mortadeli panierowane
Kotlety z mortadeli (panierowane)
Składniki:
- 35 dag mortadeli (4 plastry),
- 8 dag tłuszczu,
- 6 dag tartej bułki,
panierowanie:
- 2 dag mąki,
- 1 jajo,
- pieprz,
Przygotowanie:
- Plastry mortadeli wpierw obrać z osłonki, zwilżyć z dwóch stron mlekiem lub wodą, oprószyć mąką, posypać pieprzem i panierować w rozmąconym jaju i tartej bułce.
- Następnie usmażyć z obu stron na jasnozłoty kolor na gorącym tłuszczu.
- Kotlety z mortadeli panierowane podawać z ziemniakami, również z frytkami (garmażeryjnymi) i surówką.
Mortadelę produkuje się z mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego ale także z dodatkiem tłuszczu. Technika produkcji polega zaś na użyciu specjalnej maszynki rozdrabniającej, urządzenia dużo delikatniejszego od zwykłej maszynki do mięsa. Wyselekcjonowane jednolite mięso drobno się mieli, a następnie miesza według ściśle określonych proporcji.
W kolejnej fazie oddziela się też tłuszcz do skóry, kroi w drobną kostkę i przemywa ciepłą wodą. Zwykle używamy tłuszczu pochodzącego z podgardla (tłuszcz ten jest bardziej poszukiwany, ponieważ jest on bardziej widoczny). Tradycyjny typ boloński wytwarzamy jednak z czystego mięsa wieprzowego. Dodaje się go do wcześniej zmielonego mięsa razem z przyprawami (mirta, pieprz) oraz aromatami.
Wszystko to zatem razem miesza się i wkłada do naturalnych osłonek. Istnieją również receptury, gdzie ponadto dodawany jest czosnek, wino lub pistacje. Gotowanie jest procesem niezwykle ważnym i delikatnym odbywającym się w piecach parowych lub w wysokiej temperaturze z niebezpośrednim źródłem ciepła.
[Opis na podstawie wikipedii]