Dania główneObiadPRZEPISYŚniadanie

Kotlety z mózgu cielęcego

Kotlety z mózgu cielęcego


Składniki:

  • 60 dag mózgu cielęcego,
  • ocet, sól, pieprz,
  • 6 dag tłuszczu do smażenia,
  • 1 cytryna,
  • zielenina,

panierowanie:

  • 4 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 8 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Zagotować 1 l wody, osolić, dodać ocet.
  2. Mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej wody z octem i gotować przez 3–5 minut.
  3. Ostrożnie wyjąć zwody łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić.
  4. Każdy mózg podzielić wzdłuż na 4 części (można pokroić w grube plastry).
  5. Porcje mózgu oprószyć solą, pieprzem, panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  7. Dosmażyć na brzegu płyty albo wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
  8. Mózgi wyjąć, ułożyć na podłużnym półmisku, polać tłuszczem, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i pokrojoną w ćwiartki cytryną.
  9. Kotlety z mózgu cielęcego podawać z ziemniakami, makaronem, ze szpinakiem, z sałatą lub inną surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x