Kotlety z mózgu cielęcego
Kotlety z mózgu cielęcego
Składniki:
- 60 dag mózgu cielęcego,
- ocet, sól, pieprz,
- 6 dag tłuszczu do smażenia,
- 1 cytryna,
- zielenina,
panierowanie:
- 4 dag mąki,
- 1 jajo,
- 8 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Zagotować 1 l wody, osolić, dodać ocet.
- Mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej wody z octem i gotować przez 3–5 minut.
- Ostrożnie wyjąć zwody łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić.
- Każdy mózg podzielić wzdłuż na 4 części (można pokroić w grube plastry).
- Porcje mózgu oprószyć solą, pieprzem, panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
- Dosmażyć na brzegu płyty albo wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
- Mózgi wyjąć, ułożyć na podłużnym półmisku, polać tłuszczem, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i pokrojoną w ćwiartki cytryną.
- Kotlety z mózgu cielęcego podawać z ziemniakami, makaronem, ze szpinakiem, z sałatą lub inną surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]