Dania główneDietyObiad

Kotlety z pęczaku

Kotlety z pęczaku.

To pełne witamin danie jest takie smaczne, że podane na obiad zadowoli nawet najzagorzalszych mięsożerców.


Składniki:

  • 30 dag pęczaku,
  • 3 razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki siekanego koperku i zielonej pietruszki,
  • 8 dag tłuszczu,
  • 4 – 5 dag tartej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,

kasza-perlowa-w-misce

Przygotowanie:

  1. Pęczak opłukać, zalać gorącą wodą, rozkleić powoli na brzegu płyty ciągle mieszając.
  2. Gdy jest miękki, ostudzić, przepuścić przez maszynkę, najlepiej przez gęste sitko.
  3. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu (3 dag) na jasnozłoty kolor.
  4. Zmielony pęczak utrzeć starannie z cebulą i jajami, dodać siekaną zieleninę, sól, pieprz – można dodać jedną kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w jednej łyżce wody.
  5. Kształtować nieduże kotleciki w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  6. Podawać z surówkami z warzyw lub sosem grzybowym, pomidorowym, koperkowym.
  7. Do masy pęczakowej można dodać mieloną woszczyznę pozostałą z gotowania wywaru lub mięso pieczone, gotowane, z konserwy (również mielone).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x