Dania główneDietyPRZEPISY

Kotlety z płatków owsianych

Kotlety z płatków owsianych


Składniki:

  • 30 dag płatków owsianych,
  • 2 razy tyle wody lub mleka z wodą, ile wynosi objętość płatków,
  • 2 jaja,
  • 8 dag tłuszczu,
  • 4 – 5 dag tartej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Do płatków owsianych wlać wrzącą wodę lub mleko z wodą, najpierw rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu ciągle mieszając, ostudzić.
  2. Masa powinna być bardzo gęsta.
  3. Ugotowane płatki utrzeć z jajami, następnie dodać posiekaną cebulę, zrumienioną na tłuszczu (3 dag), osolić, starannie wymieszać.
  4. Formować w tartej bułce raczej nieduże grube kotleciki.
  5. Kotlety z płatków owsianych smażyć później na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  6. Podawać z surówką z pomidorów, z kapusty kiszonej itd. lub sosem pomidorowym, ogórkowym, koperkowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x