Krajanka biszkoptowa z rodzynkami
Krajanka biszkoptowa z rodzynkami
Składniki:
ciasto półkruche:
- 15 dag mąki,
- 7 dag tłuszczu,
- 5 dag cukru-pudru,
- 1 jajo,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- ⅓ paczki proszku spulchniającego,
- wanilia,
ciasto biszkoptowe:
- 20 dag mąki,
- 20 dag cukru-pudru,
- 20 dag jaj (4 sztuki),
- 5 dag rodzynków,
- 4 łyżki wrzącej wody,
- 1 łyżka octu (6%),
- 20 dag marmolady do przełożenia,
- 2 dag masła do formy,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto biszkoptowe: mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, ubić całe jaja na parze z cukrem na gęstą, pulchną masę.
- Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę z octem, ciągle ubijając.
- Zaparzaną masę odstawić na stół, ubijając tak długo, aż zupełnie ostygnie.
- Zimną masę wymieszać lekko z mąką, tłuczona wanilią i rozsmarować.
- Upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor (około 20 minut).
- Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, odjąć papier, ostudzić.
- Przyrządzić ciasto półkruche („Placek półkruchy z jabłkami”).
- Upiec placek tej samej wielkości, jak placek biszkoptowy.
- Zimne ciasto kruche posmarować cienko rozrzedzoną marmoladą,
- Przykryć biszkoptem z rodzynkami, przycisnąć deseczką.
- Gdy zastygnie krajanka biszkoptowa, pokroić w kwadraty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]