Krajanka biszkoptowa z rodzynkami

 

Krajanka biszkoptowa z rodzynkami


Składniki:

ciasto półkruche:

  • 15 dag mąki,
  • 7 dag tłuszczu,
  • 5 dag cukru-pudru,
  • 1 jajo,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • ⅓ paczki proszku spulchniającego,
  • wanilia,

ciasto biszkoptowe:

  • 20 dag mąki,
  • 2­0 dag cukru-pudru,
  • 20 dag jaj (4 sztuki),
  • 5 dag rodzynków,
  • 4 łyżki wrzącej wody,
  • 1 łyżka octu (6%),
  • 20 dag marmolady do przełożenia,
  • 2 dag masła do formy,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto biszkoptowe: mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, ubić całe jaja na parze z cukrem na gęstą, pulchną masę.
  2. Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę z octem, ciągle ubijając.
  3. Zaparzaną masę odstawić na stół, ubijając tak długo, aż zupełnie ostygnie.
  4. Zimną masę wymieszać lekko z mąką, tłuczona wanilią i rozsmarować.
  5. Upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor (około 20 minut).
  6. Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, odjąć papier, ostudzić.
  7. Przyrządzić ciasto półkruche („Placek półkruchy z jabłkami”).
  8. Upiec placek tej samej wielkości, jak placek biszkoptowy.
  9. Zimne ciasto kruche posmarować cienko rozrzedzoną marmoladą,
  10. Przykryć biszkoptem z rodzynkami, przycisnąć deseczką.
  11. Gdy zastygnie krajanka biszkoptowa, pokroić w kwadraty.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x