Przystawki

Krewetki z sosem tatarskim

Krewetki z sosem tatarskim


Składniki:

  • ½ kg mrożonych krewetek, 
  • ½ kg brokułów, 
  • ⅛ l białego wina, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 gałązki tymianku, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 cytryna, 
  • ¼ l l sosu tatarskiego
  • 1 łyżka octu owocowego, 
  • nieco sosu worcester
  • 1 gałka muszkatołowa, 
  • sól, pieprz biały, 

Przygotowanie:

  1. Brokuły wpierw oczyścić, podzielić na poszczególne różyczki. 
  2. Potem rozmrozić krewetki. 
  3. Opłukać i pokroić tymianek. 
  4. Osolić wodę, przyprawić ją utartą gałką muszkatołową, następnie zagotować. 
  5. Włożyć do wrzącego wywaru brokuły, gotować około 8 minut na średnim ogniu. 
  6. Przełożyć na sitko, zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, osączyć. 
  7. Zagotować białe wino wraz z przekrojonymi na połówki ząbkami czosnku, tymiankiem i listkiem laurowym. 
  8. Do tak przygotowanej zalewy włożyć wreszcie krewetki, podgrzać na średnim ogniu przez 10 minut, tak, by się nie gotowała. 
  9. Sparzyć cytrynę, później ją osuszyć i pokroić w plasterki. 
  10. Oczyszczonego pomidora pokroić na ćwiartki. 
  11. Z osączonych krewetek usunąć w końcu skorupki i przewód pokarmowy. 
  12. Na przygotowanym półmisku ułożyć krewetki oraz brokuły i pomidory. Przybrać plasterkami cytryny. 
  13. Do sosu tatarskiego dodać 1 łyżkę przecedzonej przez sitko zalewy, w której podgrzewaliśmy krewetki.
  14. Krewetki z sosem tatarskim na koniec podprawić jedną łyżką octu oraz sosem worcester, pieprzem i solą do smaku. Polać tym sosem do smaku naszą sałatkę. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x