Krewetki z sosem tatarskim
Krewetki z sosem tatarskim
Składniki:
- ½ kg mrożonych krewetek,
- ½ kg brokułów,
- ⅛ l białego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 listek laurowy,
- 2 gałązki tymianku,
- 1 pomidor,
- 1 cytryna,
- ¼ l l sosu tatarskiego,
- 1 łyżka octu owocowego,
- nieco sosu worcester,
- 1 gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz biały,
Przygotowanie:
- Brokuły wpierw oczyścić, podzielić na poszczególne różyczki.
- Potem rozmrozić krewetki.
- Opłukać i pokroić tymianek.
- Osolić wodę, przyprawić ją utartą gałką muszkatołową, następnie zagotować.
- Włożyć do wrzącego wywaru brokuły, gotować około 8 minut na średnim ogniu.
- Przełożyć na sitko, zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, osączyć.
- Zagotować białe wino wraz z przekrojonymi na połówki ząbkami czosnku, tymiankiem i listkiem laurowym.
- Do tak przygotowanej zalewy włożyć wreszcie krewetki, podgrzać na średnim ogniu przez 10 minut, tak, by się nie gotowała.
- Sparzyć cytrynę, później ją osuszyć i pokroić w plasterki.
- Oczyszczonego pomidora pokroić na ćwiartki.
- Z osączonych krewetek usunąć w końcu skorupki i przewód pokarmowy.
- Na przygotowanym półmisku ułożyć krewetki oraz brokuły i pomidory. Przybrać plasterkami cytryny.
- Do sosu tatarskiego dodać 1 łyżkę przecedzonej przez sitko zalewy, w której podgrzewaliśmy krewetki.
- Krewetki z sosem tatarskim na koniec podprawić jedną łyżką octu oraz sosem worcester, pieprzem i solą do smaku. Polać tym sosem do smaku naszą sałatkę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]