Krokiety z fasoli

Krokiety z fasoli.

Podstawowym pożywieniem współczesnego Egipcjanina jest ryż, kasza pszenna (tur. bulgurarab. ‏برغل‎burghul), pomidory, bakłażany, fasola, groch, soczewica i «gombo» – nieznane u nas warzywo, które przypomina wyglądem strąki fasolki szparagowej. Krokiety smażone w głębokim tłuszczu to potrawa warzywna będąca takim przykładem. 



Składniki:

  • 60 dag fasoli, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2­ jajka, 
  • 4 dag tłuszczu, 
  • papryka, 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • olej do głębokiego smażenia, 

Przygotowanie:

  1. Umytą fasolę najpierw namoczyć  przez 12 godzin w zimnej wodzie i gotować w tej samej wodzie do miękkości. 
  2. Cebulę obrać z łusek, następnie drobno pokrajać i lekko zrumienić na tłuszczu. 
  3. Ugotowaną i odcedzoną fasolę przetrzeć przez cedzak, później dodać cebulę, roztarty z solę czosnek, nać pietruszki i jajka, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. 
  4. Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i smażyć potem na rumiano w głębokim naczyniu z rozgrzanym olejem. 
  5. Krokiety z fasoli podawać na przykład z ryżem po egipsku

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x