Krokiety z kaszy gryczanej lub z ryżu

Krokiety z kaszy gryczanej lub z ryżu.

Ze względu na delikatny smak i właściwości zdrowotne, jeszcze w początku XX wieku łamaną i niepaloną kaszę gryczaną często podawano dzieciom i chorym. Współcześnie kasza krakowska zalecana jest w dietach wrzodowej, łatwostrawnej, łatwostrawnej bogatobiałkowej, beztłuszczowej (niskotłuszczowej z ograniczeniem błonnika), wątrobowej (łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu) – przy czym kasza gryczana cała jest w nich zabroniona. Ze względu na brak glutenu, kasze gryczane są zalecane w diecie bezglutenowej.
W medycynie ludowej kasza gryczana prażona ceniona jest jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. [Wikipedia]


Składniki:

  • 30 dag kaszy gryczanej lub ryżu,
  • 1½ × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
  • 2 dag grzybów,
  • 8 dag sera tylżyckiego,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag tartej bułki,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz, zielenina,

Przygotowanie:

  1. Grzyby najpierw opłukać, ugotować, odcedzić, posiekać.
  2. Kaszę przebrać, opłukać, następnie wlać wodę zmieszaną z wywarem z grzybów, rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu, często mieszając.
  3. Gdy kasza jest miękka (powinna być gęsta), wyłożyć na miskę, schłodzić.
  4. Dodać jaja, grzybki, siekany koperek, ser tylżycki tarty, pieprz, sól i obraną cebulę, posiekaną i usmażoną na tłuszczu (3 dag).
  5. Wszystko starannie utrzeć.
  6. Uformować w tartej bułce wałek o średnicy 3 cm, krajać na kawałki o długości 10 cm, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor.
  7. Krokiety z kaszy ułożyć w piramidkę na okrągłym półmisku, na koniec przybrać gałązkami zielonej pietruszki, podawać z sosem grzybowym, koperkowym lub z surówkami z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x