Królik po francusku

Królik Po Francusku


Składniki:

  • przodek z podrobami i łopatkami,
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • 15 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 liść bobkowy,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • 2 łyżeczki siekanej, zielonej pietruszki,
  • 2 kieliszki czerwonego wina,
Królik po francusku.
Królik po francusku.

Przygotowanie:

  1. Przodek sprawionego królika i łopatki dokładnie obrane z powięzi opłukać i porąbać na niewielkie kawałki.
  2. Podroby: Płuca, serce i obraną z błony wątrobę starannie opłukać i pokroić na małe kawałki.
  3. Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu lub na dużej patelni i zrumienić na nim porąbane mięso i pokrojone podroby.
  4. Boczek wędzony pokroić na niewielkie, dość grube plastry, cebulę w grubą kostkę dodać do zrumienionego mięsa i powoli dusić pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody.
  5. Gdy mięso jest miękkie, dodać sól, zgniecione ziarna pieprzu, liść bobkowy oraz paprykę, wlać wino, oprószyć mąką i po zagotowaniu dusić jeszcze przez kilka minut.
  6. Sos podprawić mąką(powinien być średniej gęstości), osolić do smaku.
  7. Podawać w tym samym rondlu, albo na okrągłym półmisku z ryżem, kaszką krakowską, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami, posypując siekaną zieloną pietruszką.

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x