Mięso - potrawyObiadPRZEPISYWyroby cukiernicze

Kruche babeczki z mózgiem

Kruche babeczki z mózgiem

Danie będące też połączeniem wypieków cukierniczych z wyrobami kucharskimi opartymi na podrobach. To bowiem «Kruche babeczki z mózgiem». Ciekawy smak, można nim przecież zaimponować znajomym. Warto je przeto docenić i umieścić w ulubionych przepisach.


Składniki:

ciasto kruche:

  • 20 dag mąki pszennej (krupczatki),
  • 14 dag masła lub margaryny,
  • 2 – 3 surowe żółtka,
  • (2 – 3 łyżki śmietany),

nadzienie:

  • 30 dag mózgu,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 jajo,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Foremki na babeczki wpierw dokładnie umyć i wysuszyć.
  2. Przyrządzić ciasto kruche:
    1. Mąkę najpierw przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać mąką.
    2. Dodać następnie żółtka (o ile stosujemy margarynę, dodać śmietanę), szczyptę soli, wszystkie składniki połączyć razem.
    3. Zostawić przykryte w zimnym miejscu na godzinę.
    4. Ciasto wywałkować na grubość ½ cm, przenieść na wałku, przykryć nim foremki.
    5. Przycisnąć później mocno dłonią do foremek.
    6. Zdjąć okrawki.
    7. Wgniatać również palcami ciasto w foremkach, dokładnie i równo wylepiając po same brzegi.
    8. Ułożyć na blasze.
    9. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor około 20 minut.
    10. Wyjąć i wybierać ostrożnie z foremek, aby się nie pokruszyły
      (najlepiej brać gorącą foremkę do prawej ręki przez ściereczkę, obrócić dnem do góry, na talerzu, naciskając lekko, aby wyrzucić babeczkę z foremki).
  3. Przyrządzić nadzienie:
    1. Mózg namoczyć na ½ godziny w wodzie, opłukać, obrać z błony, pokroić w kostkę.
    2. Później w rondelku zasmażyć drobno posiekaną cebulę na jasnozłoty kolor.
    3. Włożyć mózg, smażyć około 10 minut.
    4. Wymieszać z jajem, śmietaną, następnie zasmażyć, dodać sól i pieprz.
    5. Babeczki napełnić nadzieniem, włożyć do go gorącego piekarnika na 5 minut i zagrzać.
  4. Ułożyć na półmisku, podawać gorące, przybrane (każda babeczka) gałązkami zielonej pietruszki lub posypane siekaną zieloną pietruszką.
  5. Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.

Takie same babeczki można piec z ciasta półkruchego (Paszteciki półkruche).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x