Świąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruche ciastka polskie

Kruche ciastka “polskie. ”

Żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby żółtka były przykryte wodą.


Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 3 gotowane żółtka,
  • 10 dag cukru pudru,

 

nadzienie:

  • 30 dag gęstego dżemu lub galarety porzeczkowej,

pomadka cytrynowa:

  • 10 dag cukru,
  • ½ łyżeczki octu 6%,
  • 65 ml wody,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:

Przygotowanie:

  1. Sporządzić ciasto kruche: żółtka oddzielić od białek.
  2. Razem z cedzakiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby żółtka były przykryte wodą.
  3. Trzymać około 15 minut w temperaturze 80°C, wyjąć, potem schłodzić, przetrzeć przez sito włosiane, zajmując na nim jak najmniejszą przestrzeń.
  4. Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, tudzież siekać z mąką szerokim nożem.
  5. Dodać żółtka, przesiany cukier puder, szybko zagnieść rozcierając dokładnie dłońmi wszystkie składniki i w ten sposób złączyć na jednolitą, gładką masę.
  6. Ciasto zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut, po czym rozwałkować na grubość 1 cm w kształcie prostokąta 30 × 35 cm.

  1. Wykroić trzy pasy 10 × 35 cm.
  2. Z jednego pasa najpierw wykroić 4 paski o szerokości 2 ½ cm.
  3. Szerokie pasy następnie posmarować białkiem z obu stron wzdłuż długiego brzegu na przestrzeni 2 ½ cm.
  4. Nałożyć wąskie paski na miejsca posmarowane białkiem z obu stron szerokich pasów.
  5. Lekko przycisnąć palcami a szczypcami do cukru nałożone paski “poszczypać”, zdobiąc w ten sposób ich brzegi.
  6. Każdy podłużny pas przekroić w poprzek na dwie części, ułożyć na blasze przenosząc ze stolnicy na szerokim, długim nożu.

  1. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 15 − 20 minut.
  2. Gdy ciasto jest upieczone i zrumienione na jasnozłoty kolor, należy go wyjąć.
  3. Zaraz zdjąć z blachy przy pomocy szerokiego noża, ułożyć na deseczce lub na stolnicy.

Przekładanie ciasta pomadką:

Kruche ciastka polskie.
Przekładanie ciasta pomadką.

  1. Galaretkę lub dżem porzeczkowy lekko podgrzać, aby uzyskała konsystencję na wpół skrzepłą, nakładać łyżką na środek pasów między zdobionymi brzegami, wyrównać, zastudzić.
  2. Przyrządzić pomadkę cytrynową albo gdy mamy pomadkę przechowywaną podgrzać ją lekko w małym naczyniu, w czasie podgrzewania pomieszać, aby masa była na wpół płynna (nie za rzadka), włożyć do rożka zwiniętego z pergaminu (otwór na końcu powinien być mały, aby pomadka lała się bardzo cienkim strumieniem).

  1. Tak przygotowaną pomadką ozdabiać ciasto w poprzek pasa, kreśląc nieregularne linie.
  2. Gdy pomadka zastygnie, przechowywać ciasto w całości w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin.

Kruche ciastka “polskie” na drugi dzień kroić ostrym nożem w poprzek ciasta na kawałki o szerokości 3 cm. W czasie krojenia za każdym razem nóż wycierać o zwilżoną, czystą ściereczkę.


Dżem, o ile nie ma żywego, czerwonego koloru, można zabarwić na czerwono barwnikiem (z proporcji tej otrzymuje się około 30 ciastek).

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x