Kruche ciastka słoneczka
Kruche ciastka „słoneczka”
ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 3 surowe żółtka,
nadzienie:
- 30 dag dżemu lub kwaskowatej marmolady,
- 2 białka,
- wanilia,
- 20 dag cukru pudru,
Przygotowanie:
sporządzanie kruchego ciasta
- Żółtka oddzielić od białek.
- Do mąki dodać masło, siekać szerokim nożem z mąką, dodać żółtka, przesiany cukier puder, szybko zagnieść dłońmi wszystkie składniki na jednolitą gładką masę.
- Przykryć ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 10 minut.
- Sporządzić lukier (Lukry → Lukier z surowych białek) .
- Ciasto wywałkować na grubość ⅓ cm, wykrawać małą foremką lub kieliszkiem od wina krążki z ciasta.
- Każdy kawałek posmarować z wierzchu lukrem przy pomocy noża.
- Ułożyć na blaszce, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut.
- Gdy ciasto się upiecze i lukier zrumieni na jasnozłoty kolor, wyjąć, zdjąć z blachy, wyjąć, zdjąć z blachy póki ciastka są gorące, ułożyć na stolnicy jedno obok drugiego.
- Ostudzone kruche ciastka słoneczka przekładać marmoladą, stroną nie lukrowaną zlepiać po dwa ciastka razem.
- Z tej porcji otrzymuje się około 40 ciastek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]