PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruche ciastka słoneczka

Kruche ciastka „słoneczka”


ciasto:

nadzienie:

lukier surowy z białek:

  • 2 białka,
  • wanilia,
  • 20 dag cukru pudru,

Przygotowanie:

sporządzanie kruchego ciasta

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Do mąki dodać masło, siekać szerokim nożem z mąką, dodać żółtka, przesiany cukier puder, szybko zagnieść dłońmi wszystkie składniki na jednolitą gładką masę.
  3. Przykryć ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 10 minut.
  4. Sporządzić lukier (Lukry → Lukier z surowych białek) .
  5. Ciasto wywałkować na grubość ⅓ cm, wykrawać małą foremką lub kieliszkiem od wina krążki z ciasta.
  6. Każdy kawałek posmarować z wierzchu lukrem przy pomocy noża.
  7. Ułożyć na blaszce, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut.
  8. Gdy ciasto się upiecze i lukier zrumieni na jasnozłoty kolor, wyjąć, zdjąć z blachy, wyjąć, zdjąć z blachy póki ciastka są gorące, ułożyć na stolnicy jedno obok drugiego.
  9. Ostudzone kruche ciastka słoneczka przekładać marmoladą, stroną nie lukrowaną zlepiać po dwa ciastka razem.
  10. Z tej porcji otrzymuje się około 40 ciastek.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x