PRZEPISYWyroby cukiernicze

Kruche ciastka z masą czekoladową lub kawową

Kruche Ciastka Z Masą Czekoladową Lub Kawową


ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 15 dag masła,
  • 5 dag margaryny,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 surowe żółtka,

masa czekoladowa:

  • 2 jaja,
  • wanilia,
  • 15 dag masła,
  • 15 dag cukru,
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki,
  • 3 dag cukru pudru,
  • wanilia,
  • 3 dag kakao,
  • 6 łyżek mleka,

Przygotowanie:

  1. Sporządzić kruche ciasto, dodając zamiast żółtek gotowanych, żółtka surowe, ostudzić.
  2. Przyrządzić masę czekoladową (Masa czekoladowa III).
  3. Ciasto wywałkować na grubość ½ cm.
  4. Okrągłą foremką wykrawać krążki o średnicy 7 cm, układać na blaszce.
  5. Włożyć do gorącego piekarnika, piec na złoty kolor 8 – 10 minut.
  6. Gorące zdejmować z blach szerokim nożem, układać na deseczce lub stolnicy, ostudzić.
  7. Z podwójnie złożonego pergaminu zwinąć szpiczasty woreczek, włożyć do środka zimną masę.
  8. Koniec woreczka przyciąć nożyczkami (albo użyć gotowego woreczka do dekorowania ciast), wyciskać na obwodzie każdego krążka wałeczek z masy.
  9. Środki pozostawić niezapełnione.
  10. Przykryć drugim krążkiem, przycisnąć lekko palcami do masy, która powinna być na zewnątrz częściowo widoczna.
  11. Napełnione masą ciastka ułożyć w 2 – 3 rzędy, oprószyć z wierzchu przesianym cukrem pudrem.
  12. Na samym środku wierzchniego krążka można wycisnąć z masy rodzaj małego listka.
  13. W ten sposób kruche ciastka z masą napełnia się masą kawową, którą można przyrządzić według przepisu „Masa kawowa I”.
  14. Wyciskając masę dookoła krążka można do środka dać ½ łyżeczki dżemu lub kwaskowej marmolady.
  15. Zamiast masą czekoladową można krążki przełożyć marmoladą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x