PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruche gwiazdki

Kruche gwiazdki


Składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 15 dag masła,
  • 5 dag margaryny,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 surowe jajka,
  • skórka cytrynowa,
  • 5 dag grubego cukru kryształu do posypania,
  • 1 jajko do smarowania,

Przygotowanie:

  1. Przesiać mąkę, dodać masło i margarynę, posiekać szerokim nożem dokładnie mieszając, włożyć przesiany cukier i skórkę cytrynową oraz surowe żółtka.
  2. Szybko zagnieść ciasto, zostawić na 10 minut pod przykryciem w chłodnym miejscu.
  3. Wałkować na grubość ½ cm, wykrawać foremką gwiazdki, smarować rozmąconym jajkiem lub żółtkiem.
  4. Układać na blasze, posypać grubym cukrem krystalicznym, wstawić zaraz do dobrze nagrzanego piekarnika.
  5. Piec na złoty kolor przez około 10 minut.
  6. Zdejmować gorące z blachy, kruche gwiazdki układać na deseczce lub stolnicy, po ostudzeniu ułożyć na szklanym półmisku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x