Kruche gwiazdki
Kruche gwiazdki
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 15 dag masła,
- 5 dag margaryny,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 surowe jajka,
- skórka cytrynowa,
- 5 dag grubego cukru kryształu do posypania,
- 1 jajko do smarowania,
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę, dodać masło i margarynę, posiekać szerokim nożem dokładnie mieszając, włożyć przesiany cukier i skórkę cytrynową oraz surowe żółtka.
- Szybko zagnieść ciasto, zostawić na 10 minut pod przykryciem w chłodnym miejscu.
- Wałkować na grubość ½ cm, wykrawać foremką gwiazdki, smarować rozmąconym jajkiem lub żółtkiem.
- Układać na blasze, posypać grubym cukrem krystalicznym, wstawić zaraz do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Piec na złoty kolor przez około 10 minut.
- Zdejmować gorące z blachy, kruche gwiazdki układać na deseczce lub stolnicy, po ostudzeniu ułożyć na szklanym półmisku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]