PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki


Składniki:

  • 20 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag migdałów,
  • 6 dag cukru pudru do posypania,
  • ½ laski wanilii,

Przygotowanie:

  1. Migdały sparzyć, obrać z łupin,
  2. Przepuścić przez maszynkę do migdałów.
  3. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać razem, połączyć z migdałami, szybko zagnieść, ostudzić.
  4. Uformować wałek o średnicy 1 ½ cm, pokroić na kawałki o długości 6 cm.
    Kształtować wałeczki podobne do rogalików, w środku grubsze, na końcu cieńsze.
  5. Układać na blasze, piec w gorącym piekarniku przez 8 – 10 minut.
  6. Gorące kruche rogaliki zdejmować ostrożnie szerokim nożem, gdyż łatwo się kruszą, układać na stolnicy i natychmiast oprószyć grubą warstwą cukru pudru, zmieszanego z wanilią.
  7. Najlepiej oprószyć przez małe sitko (do herbaty).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x