PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruchy placek z jabłkami

Kruchy placek z jabłkami

(szarlotka).


Składniki:

ciasto:

  • 50 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • skórka cytrynowa,
  • 4 – 5 gotowanych żółtek,

nadzienie:

  • 1 kg kwaskowych jabłek (antonówka),
  • cukier do smaku,
  • cynamon lub skórka pomarańczowa,
  • wanilia,
  • 3 dag cukru pudru do posypania,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić kruche ciasto [„Kruche ciastka polskie”], zostawić w chłodnym miejscu na 10 minut pod przykryciem.
  2. Podzielić na dwie części.
  3. Jedną część wywałkować na grubość ¾ cm w prostokąt lub kwadrat i podpiec, wyjąć, schłodzić.
  4. Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem lub drobno posiekaną skórką pomarańczowa i wanilią, rozłożyć równo na podpieczonym placku, przykryć resztą ciasta („Placek z marmoladą”), upiec na zloty kolor.
  5. Placek wyjąć, zsunąć na stolnicę (przy braku odpowiednio długich noży przeciąć placek na pół), oprószyć cukrem pudrem lub po ostygnięciu polukrować pomadką cytrynową („Lukry gotowane”).
  6. Gdy pomadka zastygnie kruchy placek z jabłkami pokroić w kwadraty lub w prostokąty.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x