PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruchy placek z marmoladą

Kruchy Placek Z Marmoladą


Składniki:

  • ½ kg mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • skórka cytrynowa,
  • 4 – 5 żółtek,
  • ½ kg marmolady,
  • 3 dag cukru pudru do posypania,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną szerokim nożem, dodać przesiany cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto.
  2. Ciasto zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut, następnie podzielić go na dwie części.
  3. Jedną część rozwałkować na grubość ¾ cm, ułożyć na prostokątnej blasze, brzegi wyrównać, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na kremowy kolor.
  4. Wyjąć, schłodzić, posmarować gęstą marmoladą.
  5. Rozwałkować drugą część ciasta, tak aby wielkością była dostosowana do podpieczonego placka.
  6. Ciasto przenieść zwinięte na wałku, przykryć nim marmoladę, brzegi dokładnie obcisnąć, wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor.
  7. Tym razem trzeba grzać mocniej od góry niż z dołu.
  8. Upieczony, zrumieniony na jasnozłoty kolor placek wyjąć i zaraz pokroić ostrym nożem na kwadraty lub prostokąty.
  9. Wyłożyć na deskę lub stolnicę.
  10. Gorący placek oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
  11. Gdy ostygnie, ułożyć na szklanym półmisku.
  12. Z tej porcji otrzymuje się 35 – 40 kawałków.
  13. Zamiast oprószenia cukrem – pudrem, kruchy placek z marmoladą można polukrować cytrynowa pomadką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x