PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Krupnik litewski – wódka

«Krupnik Litewski»

– wódka – to nie jest zupa – to słodki likier o miodowo-korzennym smaku, sporządzany na bazie staropolskiej (lub raczej: litewskiej) receptury z XVII wieku.


przyprawy:

Składniki:

wódka:

  • 1 l spirytusu,
  • 1 szklanka wody,

Przygotowanie:

  1. Wpierw miód, cukier, przyprawy zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Następnie zdjąć ognia, lekko przestudzić i dolać spirytus.
  3. Podgrzewać przez 10 minut na wolnym ogniu (aliści, można postawić ją na płytce).
  4. Zdjąć z ognia, ostudzić i później wynieść do chłodnego pomieszczenia (albo do lodówki) na noc.
  5. Następnego dnia krupnik przecedzić przez bibułę filtracyjną lub kilkakrotnie złożoną gazę, przelać do butelek i w ten sposób przechowywać w chłodnym miejscu.
  6. Krupnik litewski można podawać na zimno lub po podgrzaniu od razu po przygotowaniu, jednak zyskuje jak inne wódki jak dłużej postoi.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Wojtek
Wojtek
2 miesięcy temu

Miałem kiedyś taką książkę kucharską z lat 50-60 tych i tam był przepis na taki krupnik pisany podobnym językiem. Ogólnie czasami robię taki krupnik, bo sklepowego w takiej butelce nie widziałem od wielu lat.

1
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x