ObiadZupy

Krupnik polski na podrobach

Gęsta, łagodna zupa, której delikatny smak w efekcie podkreślają suszone grzyby to «Krupnik polski na podrobach». Kiedy dodamy do niego żołądki drobiowe, powstanie klasyczne danie jednogarnkowe. Raz na jakiś czas tęsknimy za taką potrawą. 


4 porcje. ? Czas przygotowania: 25 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 50 min ‖ 1 porcja: 352 kcal ‖


17 g białka, 12 g tłuszcze (nasycone – 3,4 g), 45 węglowodanów, 5,2 g błonnika, 372 mg sodu.


Składniki:

  • 30 dag żołądków drobiowych, 
  • 1½ l wywaru z kurczaka, 
  • 2 nieduże marchewki pokrojone w kostkę, 
  • 4 średnie ziemniaki, 
  • 2 dag suszonych grzybów, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 listki laurowe, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,

Przygotowanie:

  1. Opłukaną na sitku kaszę najpierw gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ½ łyżeczki soli, 1 łyżki masła i listka laurowego. Garnek z gotującą się na wolnym kaszą przykryć. 
  2. Żołądki starannie oczyścić, kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. włożyć do dużego garnka, zalać wywarem z kurczaka i gotować do miękkości na małym ogniu z grzybami, listkiem laurowym i angielskim zielem około 25 minut. 
  3. Marchewki oskrobać, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostką. Łyżką cedzakową wyłowić z wywaru żołądki drobiowe i grzyby. Do wywaru na koniec wrzucić warzywa. 
  4. Żołądki drobiowe i grzyby pokroić w cienki paseczki. Dodać do zupy łącznie z kaszą. Gotować przez 10 minut. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do zupy. Wsypać na koniec koperek, pietruszkę i pieprz. Krupnik polski na podrobach podawać ze świeżym chlebem. 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x