Krupnik polski na podrobach
Gęsta, łagodna zupa, której delikatny smak w efekcie podkreślają suszone grzyby to «Krupnik polski na podrobach». Kiedy dodamy do niego żołądki drobiowe, powstanie klasyczne danie jednogarnkowe. Raz na jakiś czas tęsknimy za taką potrawą.
4 porcje. ? Czas przygotowania: 25 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 50 min ‖ 1 porcja: 352 kcal ‖
17 g białka, 12 g tłuszcze (nasycone – 3,4 g), 45 węglowodanów, 5,2 g błonnika, 372 mg sodu.
Składniki:
- 30 dag żołądków drobiowych,
- 1½ l wywaru z kurczaka,
- 2 nieduże marchewki pokrojone w kostkę,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 10 dag kaszy jęczmiennej,
- 1 łyżka masła,
- 1 żółtko,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
Przygotowanie:
- Opłukaną na sitku kaszę najpierw gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ½ łyżeczki soli, 1 łyżki masła i listka laurowego. Garnek z gotującą się na wolnym kaszą przykryć.
- Żołądki starannie oczyścić, kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. włożyć do dużego garnka, zalać wywarem z kurczaka i gotować do miękkości na małym ogniu z grzybami, listkiem laurowym i angielskim zielem około 25 minut.
- Marchewki oskrobać, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostką. Łyżką cedzakową wyłowić z wywaru żołądki drobiowe i grzyby. Do wywaru na koniec wrzucić warzywa.
- Żołądki drobiowe i grzyby pokroić w cienki paseczki. Dodać do zupy łącznie z kaszą. Gotować przez 10 minut. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do zupy. Wsypać na koniec koperek, pietruszkę i pieprz. Krupnik polski na podrobach podawać ze świeżym chlebem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]