Krupnik polski

Krupnik polski,

Tradycyjna zupa, gotowana na wywarze, z dodatkiem “rozklejonej” kaszy, jak też z dodatkiem warzyw. Zresztą bardzo smaczna i zdrowa. 🙂



Składniki:

  • 25 dag włoszczyzny,
  • 25 dag kości,
  • 1 ½ litra wody,
  • 1 dag grzybów suszonych,
  • 10 dag kaszy perłowej,
  • woda – 3 – 4 razy tyle, co objętość kaszy,
  • ¼ kg ziemniaków,
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka posiekanego koperku i zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Wpierw z namoczonych grzybów, kości i warzyw ugotować wywar.
  2. Potem przecedzić.
  3. Następnie ugotowane jarzyny i grzyby pokroić w paski.
  4. Kaszę opukać, potem zalać zimną wodą, rozkleić, dodając 2 dag masła.
  5. Na przecedzonym wywarze również ugotować obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Wywar połączyć z kaszą, grzybami i jarzynami, również posolić, dodać pieprz do smaku.
  7. Włożyć resztę masła, siekaną pietruszkę i koperek.
  8. Krupnik polski można podprawić surowymi żółtkami lub śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x