PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Kulebiak z ryżem i grzybami

Kulebiak z ryżem i grzybami z ciasta krucho-drożdżowego

Składniki:

Ciasto

  • ¼ kg mąki,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 2 dag drożdży,
  • ½ dag drożdży,
  • 3—4 łyżki śmietany,
  • 7 dag masła lub margaryny,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy.

Nadzienie

  • 20 dag ryżu,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • sól, pieprz,
  • ½ jaja do posmarowania.

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić, posiekać.
  2. Ryż dokładnie opłukać, zalać wodą zmieszaną z wywarem z gotowanych grzybów.
  3. Dać 2 razy tyle płynu, ile wynosi objętość ryżu, osolić, włożyć tłuszcz, ugotować.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na zloty kolor.
  5. Jaja obrać, pokroić na małe części.
  6. Ugotowany ryż połączyć z posiekanymi grzybami, jajami, cebulą, dodać sól i pieprz.
  7. Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
  8. Rozmieszać drożdże z cukrem, pozostawić na 2—3 minuty.
  9. Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, razem posiekać, dodać całe jajo, 2 żółtka, szczyptę soli, rozczyn z drożdży i śmietanę.
  10. Ciągle siekać dużym nożem, aż cała masa się połączy.
  11. Wyrobić szybko ciasto, rozwałkować w prostokąt o długości odpowiedniej do formy, na grubość 1 cm. 
  12. Nałożyć nadzienie.
  13. Pozostawić w ciepłym miejscu aby podrosło.
  14. Gdy ciasto powiększy swą objętość dwukrotnie, posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
  15. Piec około 1 godziny.
  16. Upieczony, lekko zrumieniony kulebiak wyłożyć na podłużny półmisek.
  17. Pokroić na porcje.

Podawać na gorąco z topionym masłem jako przekąskę lub z sosem pomidorowym, grzybowym jako II danie.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x