Kulebiaki z kapustą
Kulebiaki z kapustą,
to też tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis jest bowiem bardzo prosty. Potrawa oczywiście bardzo smaczna.
? Czas przygotowania: 1 godzina ‖ IG:1 sztuka: 210 kcal ‖ Przepis na 20 sztuk ‖
Składniki:
ciasto:
farsz:
- 2 dag obgotowanych, pokrojonych, suszonych grzybów,
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 2 małe posiekane cebule,
- ¼ kostki masła,
- 10 dag gęstej śmietany,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wpierw mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie.
- Drożdże wymieszać z 1 łyżką letniego mleka, cukrem i odrobiną mąki, następnie dodać pozostałe mleko, jajo i sól, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką.
- Po ½ godzinie dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać, dopóki nie przestanie kleić się do rąk.
- Następnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
- Cebule zaś zeszklić na maśle.
- Dodać odciśniętą, posiekaną kapustę i grzyby, dusić około 40 minut.
- Dodać również śmietanę, pieprz i sól, farsz wystudzić.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ciasto zaś rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nałożyć porcję farszu, zwinąć, skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, pozostawić do wyrośnięcia.
- Kulebiaki z kapustą posmarować rozmąconym jajkiem i piec około ½ godziny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]