Kulebiaki z kapustą

Kulebiaki z kapustą,

to też tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis jest bowiem bardzo prosty. Potrawa oczywiście bardzo smaczna.


🕙 Czas przygotowania: 1 godzina ‖ IG:1 sztuka: 210 kcal ‖ Przepis na 20 sztuk ‖



Składniki:

ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • ¼ l mleka,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajo,

farsz:

  • 2 dag obgotowanych, pokrojonych, suszonych grzybów,
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 2 małe posiekane cebule,
  • ¼ kostki masła,
  • 10 dag gęstej śmietany,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Wpierw mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie.
  2. Drożdże wymieszać z 1 łyżką letniego mleka, cukrem i odrobiną mąki, następnie dodać pozostałe mleko, jajo i sól, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką.
  3. Po ½ godzinie dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać, dopóki nie przestanie kleić się do rąk.
  4. Następnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Cebule zaś zeszklić na maśle.
  6. Dodać odciśniętą, posiekaną kapustę i grzyby, dusić około 40 minut.
  7. Dodać również śmietanę, pieprz i sól, farsz wystudzić.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  9. Ciasto zaś rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nałożyć porcję farszu, zwinąć, skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, pozostawić do wyrośnięcia.
  10. Kulebiaki z kapustą posmarować rozmąconym jajkiem i piec około ½ godziny.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x