Napoje alkoholoweŚwiąteczne i karnawałowe

Kupażowanie, czyli mieszanie win

Kupażowanie, Czyli Mieszanie Win.


Czasami wino, choć ogólnie udane, nie zachwyca swym smakiem. Co wtedy zrobić? Fachowcy radzą, by takie wino wymieszać z innym. Istnieją nawet zasady mieszania, czyli mówiąc fachowo – kupażowania win.

Na przykład ogólnie wiadomo, że po deszczowym roku wino porzeczkowe jest zazwyczaj bardzo kwaśne. Aby nadawało się do picia, najlepiej wymieszać go z mniej kwaśnym winem jabłkowym lub gruszkowym.

Wiadomo też, że wino agrestowe trudno się klaruje. Jeśli zmieszamy je z winem porzeczkowym i jabłkowym, otrzymamy klarowny i bardzo smaczny napój.

Kupażowanie, czyli wymieszanie wina agrestowego z winem porzeczkowym przyspiesza także jego dojrzewanie. Wino z czarnych jagód jest bardzo smaczne, ale trudno fermentuje i nie osiąga dużej mocy. Dla lepszego rezultatu można wino jagodowe wymieszać z winem wiśniowym, otrzymamy mocny i smaczny trunek o pięknym kolorze.

Można także dodać około 1/10 objętości wina z czarnych porzeczek – rezultat będzie wspaniały.

Bardzo dobre wina otrzymuje się poprzez zmieszanie wina agrestowego z rodzynkowym i dodanie do smaku miodu pitnego.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x