Kurczak pieczony kaszka ryż

Kurczak pieczony kaszka ryż:

Kurczak pieczony kaszka ryż to gwarancja sukcesu! -Sposób na nadziewanie kurczaka ryżem lub kaszką krakowską.


Składniki:

  • 2 średnie kurczęta,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag masła,

Nadzienie

  • 15—25 dag kaszki lub ryżu,
  • 5 dag masła,
  • ½ białka,
  • 4 jaja,
  • 10 dag pieczarek,
  • 3 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki i koperku,
Podroby z kurczaka.
Podroby z kurczaka.

Przygotowanie:

  1. Podróbki z kurcząt ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
  2. Kaszkę krakowską zatrzeć białkiem, wysuszyć, ugotować na sypko,
    2 jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić, obrać, posiekać.
  3. Pieczarki oczyścić, opłukać (stare kapelusze obrać ze skórki).
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na 2 dag tłuszczu na złoty kolor,
    dodać pokrajane w paseczki pieczarki, osolić, oprószyć pieprzem, wlać 2 łyżki wody, krótko poddusić.
  5. Masło (3 dag) utrzeć z jajami i ugotowaną, ostudzoną kaszką,
    dodać siekane jaja, pieczarki z cebulą i pokrojone drobno podróbki z kurcząt oraz siekaną zieleninę.
  6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie utrzeć.
  7. Przygotować kurczęta.
  8. Nałożyć nadzienie do środka tuszki, zaszyć.
  9. Rozgrzać w brytfannie tłuszcz i masło, włożyć kurczęta,
    polać z wierzchu tłuszczem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (200°C).
  10. Piec około 1 godziny, polewając często tłuszczem i skrapiając wodą.
  11. Wyjąć zrumienione kurczaki, podzielić je wzdłuż na połówki,
    ułożyć je w całości na podłużnym półmisku, polać sosem powstałym w czasie pieczenia.
  12. Resztę sosu wlać do sosjerki.
  13. Przybrać listkami sałaty.
  14. Podawać z młodymi ziemniakami i mizerią lub zieloną sałatą ze śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x