Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Kurczęta pieczone i pomidory

Kurczęta pieczone i pomidory.


Składniki:

Kurczęta

  • 2 kurczaki (większe),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 4 dag masła,
  • sól, zielenina

Panierka

  • 3 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 6 dag tartej bułki,

Nadzienie

  • 8 dag bułki czerstwej,
  • ⅛ l mleka,
  • 1—2 łyżki bułki tartej,
  • 2 jaja,
  • 4 dag masła,
  • 10 dag wątróbki z kurczaka,
  • 2 łyżki siekanego koperku,
  • sól, pieprz

Pomidory Nadziewane

  • 80 dag pomidorów,
  • 10 dag ryżu,
  • 2 dag masła,
  • podróbki z kurcząt:
  • żołądki, serca, szyjki,
  • 1 łyżka koperku i siekanej zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz

Kurczęta pieczone i pomidory – przygotowanie:

  1. Ugotować ryż na sypko.
  2. Podróbki z kurcząt, z wyjątkiem wątróbek,
    zalać niewielką ilością wrzącej, osolonej wody, ugotować.
  3. Kurczęta przygotować do pieczenia.
  4. Nadziane i zaszyte tuszki oprószyć mąką,
    posmarować dokładnie za pomocą pędzla rozmąconym jajkiem, otaczać w tartej bułce.
  5. Panierkę starannie przycisnąć rękami.
  6. Na małej brytfannie stopić tłuszcz i masło, włożyć kurczaka, polać po wierzchu tłuszczem.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika (200°C) i piec przez 1 godzinę.
  8. W czasie pieczenia często polewać tłuszczem.
  9. Ugotowany ryż włożyć na miskę, podróbki, szyjki obrać z mięsa, wszystko pokroić w drobną kostkę.
  10. Wymieszać ryż z topionym masłem (2 dag), podróbkami, siekaną zieleniną, dodać sól, pieprz, utrzeć.
  11. Dojrzałe, jędrne, okrągłe pomidory średniej wielkości opłukać,
    ściąć wierzchy na wysokość ¾ pomidora, ostrożnie wybrać pestki i lekko odcisnąć z soku.
  12. Napełnić masą ryżową, przykryć ściętymi wierzchami.
  13. Gdy kurczęta są prawie miękkie, ułożyć koło nich w brytfannie pomidory i piec jeszcze razem przez 10 minut.
  14. Należy uważać, aby nie wysuszyć pomidorów, będą niesmaczne.
  15. W czasie pieczenia należy polewać pomidory tłuszczem.
  16. Upieczone kurczęta podzielić na polówki wzdłuż,
    ułożyć je na podłużnym półmisku, składając w całość, polać z wierzchu tłuszczem.
  17. Obłożyć dookoła pomidorami.
  18. Przybrać listkami sałaty lub gałązkami zielonej pietruszki.
  19. Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatą ze śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x