Kutia (pszenica z makiem i miodem)
Kutia
W tradycji wigilijnej kuchni Europy Wschodniej, a w Polsce w naszych wschodnich województwach znajduje się Kutia, czyli pszenica z makiem i miodem. Jest przeto jedną z dwunastu potraw, jakie jada się w czasie wigilijnej kolacji. Z doprawionych dodatkowo miodem ziaren pszenicy przyrządza się tą tradycyjną potrawę.
Składniki:
Przygotowanie:
- Wpierw pszenicę przebrać, opłukać, ugotować do miękkości (gotuje się przez 3 – 4 godziny), odcedzić, ostudzić.
- Potem mak sparzyć wrzącą wodę i trzymać na ogniu tak długo pod przykryciem, aż da się rozcierać w palcach.
- Odcedzić przez gęste sito, osączyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia.
- Dodać orzechy, dodatkowo rodzynki, wanilię cukier i miód do smaku oraz śmietankę.
- Wyłożyć na szklaną salaterkę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]