Kutia (pszenica z makiem i miodem)

Kutia

W tradycji wigilijnej kuchni Europy Wschodniej, a w Polsce w naszych wschodnich województwach znajduje się Kutia, czyli pszenica z makiem i miodem. Jest przeto jedną z dwunastu potraw, jakie jada się w czasie wigilijnej kolacji. Z doprawionych dodatkowo miodem ziaren pszenicy przyrządza się tą tradycyjną potrawę.


Składniki:

  • 20 dag pszenicy bez łusek,
  • 15 dag maku,
  • 5 dag orzechów,
  • 5 dag rodzynków,
  • wanilia,
  • cukier i miód,
  • l śmietanki.

Przygotowanie:

  1. Wpierw pszenicę przebrać, opłukać, ugotować do miękkości (gotuje się przez 3 – 4 godziny), odcedzić, ostudzić.
  2. Potem mak sparzyć wrzącą wodę i trzymać na ogniu tak długo pod przykryciem, aż da się rozcierać w palcach.
  3. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia.
  4. Dodać orzechy, dodatkowo rodzynki, wanilię cukier i miód do smaku oraz śmietankę.
  5. Wyłożyć na szklaną salaterkę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x