Desery i napojePRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Łamańce

Łamańce

podawać do musu makowego lub do utartego z cukrem, maku przyprawionego rodzynkami, wanilią itp. Dość łatwe w wykonaniu.


Skład­niki:

  • 30 dag mąki,
  • 12 dag tłusz­czu,
  • 10 dag cu­kru pu­dru,
  • 3 dag ma­sła do formy,
  • 2 jaja,
  • 1 żółtko,
  • 2 – 3 łyżki śmie­tany,
  • wa­ni­lia,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Za­gnieść cia­sto we­dług prze­pisu „Ciastka pół­kru­che z orze­chami wło­skimi”.
  2. Zo­sta­wić w chłod­nym miej­scu na godzinę.
  3. Wał­ko­wać cia­sto na gru­bość ⅓ cm, uło­żyć na po­sma­ro­wa­nej bla­sze, brzegi wy­rów­nać pal­cami, po­kroić w kwa­draty.
  4. Piec w go­rą­cym pie­kar­niku.
  5. Go­rące zdej­mo­wać z bla­chy.
  6. Po­da­wać do musu ma­ko­wego lub do utar­tego z cu­krem, maku przy­pra­wio­nego ro­dzyn­kami, wa­ni­lią itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x