Ciasto potrawyDania główneObiad

Łazanki zapiekane z kapustą

Łazanki zapiekane z kapustą lub z serem


Składniki:

nadzienie:
  • 1 kg kapusty świeżej,
  • 5 dag cebulki,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag grzybów,
  • sól, pieprz,
ciasto:
  • 35 dag mąki,
  • 2 – 3 jajka,
  • sól,
  • 6 – 8 łyżek wody,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy,
  • 2 dag bułki do formy,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie z kapusty i grzybów (Pierogi ze świeżej kapusty z grzybami).
  2. Przyrządzić łazanki, ugotować, wymieszać z kapustą.
  3. Płaski rondel posmarować tłuszczem, posmarować tartą bułką.
  4. Włożyć łazanki z kapustą, wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.
  5. Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjąć, okroić boki ciasta nożem, wyłożyć na półmisek.
  6. Podawać z masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.
  7. Łazanki z serem przyrządza się tak samo jak z kapustą.
  8. Nadzienie z sera wg przepisu na pierogi z serem.
  9. Potrawę przyrządzoną z tej ilości składników podaje się jako danie podstawowe.

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x