Dania głównePRZEPISY

Łazanki zapiekane z szynką, kapustą

Łazanki zapiekane z szynką, z kapustą.

Łazanki z serem przyrządza się tak samo jak z kapustą. Nadzienie z sera patrz: „Pierogi z serem”. Potrawę przyrządzoną z tej ilości składników podaje się jako II danie podstawowe.


Łazanki zapiekane z szynką.

Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 2 – 3 jajka,
  • sól,

nadzienie:

  • 20 – 25 dag szynki lub kiełbasy (mogą być okrawki z wędliny),
  • 2 dag masła do posmarowania formy,
  • 2 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Wpierw przyrządzić łazanki.
  2. Szynkę lub kiełbasę przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, następnie wymieszać z ugotowanymi łazankami, włożyć do rondla posmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką, zapiekać przez 30 – 40 minut.
  3. Wyłożyć na półmisek. Podawać z surówką z warzyw lub też z sosem pomidorowym.

Łazanki zapiekane z kapustą, z serem


Składniki:

nadzienie:

  • 1 kg kapusty świeżej,
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag grzybów,
  • sól, pieprz,

ciasto:

  • 35 dag mąki,
  • 2 ÷ 3 jaja,
  • sól,
  • 6 ÷ 8 łyżek wody,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy,
  • 2 dag tartej bułki do formy,

Przygotowanie:

  1. Najpierw przyrządzić nadzienie z kapusty i grzybów patrz „Pierogi ze świeżej kapusty z grzybami”.
  2. Później przyrządzić łazanki, ugotować – patrz „Potrawy z ciasta gotowanego”, ugotowane łazanki wymieszać z kapustą.
  3. Płaski rondel wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.
  4. Włożyć do niego łazanki z kapustą, na koniec wstawić do piekarnika na 30 ÷ 40 minut.
  5. Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjąć, okrążyć boki ciasta nożem, wyłożyć na półmisek.
  6. Podawać zwłaszcza z masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x