Łazanki

Łazanki

| Jedną z najlepszych prostych potraw, jakie pamiętam z dzieciństwa, są łazanki okraszone skwarkami ze słoniną. Poniżej zamieszczam przepis jak je robiła moja babcia.



Składniki:

  • 40 dkg mąki,
  • 2—3 jaja,
  • 6—8 łyżek wody,
  • sól,
  • 5 dag słoniny,
  • 4 dag sera tylżyckiego,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól i wodę.
  2. Zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić, podzielić na części, bardzo cienko wywałkować, pozostawić do przeschnięcia.
  3. Nastawić wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić.
  4. Ciasto posypać mąką, przekrajać na pół, zwinąć w szeroki rulon, krajać w pasy o szerokości 1 cm, 5—6 pasków złożonych razem kroić w poprzek w kwadraciki, rozrzucać po stolnicy, przesypując mąką.
  5. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w kostkę, stopić.
  6. Łazanki włożyć na wrzącą wodę, zamieszać, przykryć, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wymieszać ze stopioną słoniną, wyłożyć na półmisek, posypać tartym serem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x