Lemoniada-woda jabłkowa-sok z marchwi-napoje z miodem-z mlekiem
Lemoniada
Składniki:
- ¼ l wody,
- 4 dag cukru,
- 2 g kwasku cytrynowego lub 10 g (2 łyżeczki) koncentratu owocowo–witaminowego,
Przygotowanie:
- Lemoniada powstanie, kiedy dodamy składniki do przegotowanej wody.
Woda jabłkowa
Składniki:
- 200 ml wody,
- 20 dag jabłek,
- 3–4 dag cukru,
- 1 g kwasku cytrynowego lub 5 g (1 łyżeczka) koncentratu owocowo–witaminowego,
Przygotowanie:
- Oczyszczone jabłka ugotować w wodzie, przetrzeć, dodać pozostałe składniki.
Sok z marchwi
Składniki:
- ¼ kg marchwi,
- 1½ dag cukru,
- 1 g kwasku cytrynowego lub 5 g (1 łyżeczka) koncentratu owocowo–witaminowego,
Przygotowanie:
- Oczyszczoną marchew zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok i dodać pozostałe składniki.
Napój z jabłek i miodu
Składniki:
- 150 ml wody,
- 15 dag jabłek,
- 5 dag miodu,
Przygotowanie:
- Oczyszczone z obierzyn i gniazd nasiennych jabłka ugotować w wodzie, przetrzeć.
- Ciepły przecier połączyć z miodem.
Napój z porzeczek i miodu
Składniki:
- 6 dag porzeczek,
- 5 dag miodu,
Przygotowanie:
- Odcisnąć sok, lub kompot z porzeczek, połączyć go z miodem.
Napój z porzeczek i z mleka
Składniki:
- 150 ml mleka,
- 2 g mąki ziemniaczanej,
- 2½ dag cukru,
- 10 dag porzeczek,
Przygotowanie:
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w części mleka.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mąkę rozmieszaną z mlekiem, po zagęszczeniu ostudzić.
- Przed podaniem połączyć z surowym sokiem wyciśniętym z porzeczek.
Napój z malin i mleka
Składniki:
- 150 ml mleka,
- 2 g mąki ziemniaczanej,
- 2 dag cukru,
- 6 dag malin,
Przygotowanie:
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w części mleka.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mąkę rozmieszaną z mlekiem, po zagęszczeniu ostudzić.
- Przed podaniem połączyć z surowym sokiem wyciśniętym z porzeczek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]