Loki migdałowe
Loki migdałowe – deser doskonały.
W wielu publikacjach na temat racjonalnego żywienia napisano tyle o fatalnym działaniu cukru i tłuszczu na zdrowie i kondycję człowieka, że należałoby zawołać gromko: “apage satanes”! Lecz idąc za naszym narodowym mędrcem Boyem-Żeleńskim należy stwierdzić, że “życie w ogóle jest szkodliwe…” Desery są chlubą naszej tradycyjnej kulinarnej kultury. Łatwo ją roztrwonić, trudniej zrewaloryzować. Pielęgnujmy ją rozsądnie i z pożytkiem dla dobra kondycji naszego ciała i ducha.
Przygotowanie:
- Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w piekarniku, zemleć na maszynce do migdałów.
- Ubić pianę, wymieszać z przesianym cukrem, migdałami, dodając tłuczone, obrane, gorzkie migdały.
- Masę ułożyć cienką warstwą na posmarowanej blasze, wstawić do ogrzanego lekko piekarnika na 10 – 15 minut.
- Gdy ciasto lekko się zaróżowi, szybko kroić w podłużne paski o szerokości 2 cm i zwijać loki migdałowe na cienkim wałeczku gładką stroną do środka..
- Zsuwać szybko z wałka.
- Gdy ciasto stwardnieje, rozgrzać w piekarniku.
- Zamiast migdałów można dać 8 dag zrumienionych, zmiażdżonych wałkiem na stolnicy płatków owsianych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]