Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Loki migdałowe

Loki migdałowe – deser doskonały.

W wielu publikacjach na temat racjonalnego żywienia napisano tyle o fatalnym działaniu cukru i tłuszczu na zdrowie i kondycję człowieka, że należałoby zawołać gromko: “apage satanes”! Lecz idąc za naszym narodowym mędrcem Boyem-Żeleńskim należy stwierdzić, że “życie w ogóle jest szkodliwe…” Desery są chlubą naszej tradycyjnej kulinarnej kultury. Łatwo ją roztrwonić, trudniej zrewaloryzować. Pielęgnujmy ją rozsądnie i z pożytkiem dla dobra kondycji naszego ciała i ducha.


Składniki:

  • 15 dag migdałów,
  • ¼ dag cukru-pudru,
  • 5 białek,
  • 2 – 3 dag tłuszczu do formy,

migdaly

Przygotowanie:

  1. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w piekarniku, zemleć na maszynce do migdałów.
  2. Ubić pianę, wymieszać z przesianym cukrem, migdałami, dodając tłuczone, obrane, gorzkie migdały.
  3. Masę ułożyć cienką warstwą na posmarowanej blasze, wstawić do ogrzanego lekko piekarnika na 10 – 15 minut.
  4. Gdy ciasto lekko się zaróżowi, szybko kroić w podłużne paski o szerokości 2 cm i zwijać loki migdałowe na cienkim wałeczku gładką stroną do środka..
  5. Zsuwać szybko z wałka.
  6. Gdy ciasto stwardnieje, rozgrzać w piekarniku.
  7. Zamiast migdałów można dać 8 dag zrumienionych, zmiażdżonych wałkiem na stolnicy płatków owsianych.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x