Lukier zaparzany z pianą do pierników
Lukier zaparzany z pianą do pierników
Składniki:
- 30 dag cukru,
- ⅛ l wody,
- 3 białka,
- ½ łyżki octu 6%,
Przygotowanie:
- Z cukru, octu i wody ugotować syrop 3 stopnia «do piórka» według przepisu «Lukier gotowany pomadkowy», ubić białka, dodawać cienkim strumieniem gorący lukier, wymieszać starannie, ubić na parze.
- Lukier można przyprawić do smaku olejkiem miętowym, pomarańczowym, cytrynowym, różanym.
- Można barwić lukier barwnikami spożywczymi lub dodać na przykład rozpuszczoną czekoladę itp.
- Po zaparzeniu całą porcję lukru można podzielić na dwie części, każdą przyprawić czym innym i zabarwić.
- Smarować lukrem małe pierniczki lub całą powierzchnię większych pierników.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]