Ciasto potrawyDania główneObiad

Makaron zapiekany z jabłkami

Makaron zapiekany z jabłkami


Składniki:

  • 4 dag masła do polania,
  • 2 dag masła do posmarowania,
  • 2 dag tartej bułki,

ciasto:

  • 25 – 30 dag mąki,
  • 3 jaja,

nadzienie:

  • 70 dag jabłek,
  • 10 dag cukru,
  • 3 jaj,
  • cynamon,
  • 6 dag cukru pudru,
kobieta-gotuje-makaron
Ugotować, odcedzić, wymieszać z masłem.

Przygotowanie:

sloiki-dzemu-konfitura
Konfitura, dżem owocowy może być dodatkiem do naszego deseru.
  1. Przyrządzić makaron, lub kupić fabryczny.
  2. Najpierw ugotować, odcedzić, wymieszać z masłem.
  3. Rondel posmarować masłem, później posypać tartą bułką.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać makaron, pianę i wymieszać.
  5. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, lekko ocukrzyć (3 dag), wymieszać z cynamonem.
  6. Na dno rondla dać makaron, następnie jabłka, przykryć makaron.
  7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
  8. Gdy brzegi makaronu się zrumienią, okrążyć nożem, wyłożyć na okrągły półmisek, z wierzchu posypać cukrem pudrem (3 dag).
  9. Osobno można podać smażony sok owocowy lub konfiturę.
  10. Podając makaron zapiekany z jabłkami na deser, przyrządzić go w mniejszej ilości.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x