Makowiec w krucho – drożdżowym cieście

«Makowiec W Krucho – Drożdżowym Cieście»

Na każdą okazję można go polecić. Doskonałe ciasto, na Wielkanoc, Boże Narodzenie, Sylwestra, imieniny Babci – na wiele, wiele innych okazji.


‖ 🕙 Czas przygotowania: 25 minut ‖ IG: 1 porcja = 513 kcal ‖ 12 porcji ‖



Składniki:

  • ¼ kg mąki,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag cukru,
  • ¾ szklanki śmietany,
  • 3 dag drożdży,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • sól, tłuszcz do posmarowania formy,
  • mała porcja masy makowej (może też być gotowa z puszki),

Przygotowanie:

  1. Drożdże najpierw wymieszać z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, połączyć z żółtkami oraz śmietaną.
  2. Razem z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym później dodać do mąki.
  3. Tymczasem zagnieść ciasto.
  4. Następnie rozwałkować, przykryć masą makową.
  5. Zwinąć też ciasto jak roladę.
  6. Potem włożyć do wysmarowanej masłem formy.
  7. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Posmarować roztrzepanym białkiem.
  9. Makowiec w krucho – drożdżowym cieście piec potem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x