Makowiec z jabłkami, z biszkoptem

Makowiec z jabłkami, nazywany japońskim, jest wspaniały! Połączenie smaku makowego z jabłkowym jest doskonale zsynchronizowane. Słodko-kwaśny ton ciasta smakuje wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczą wypieków.


Składniki:

makowiec:

  • 1 szklanka maku,
  • 2 jaj,
  • 30 dag cukru—pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 ½ szklanki przetartych, osączonych jabłek,
  • 15 dag masła,
  • 2 łyżki kaszy manny,

biszkopt:

Przygotowanie:

  1. Przygotować biszkopt: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodając cukier i mąkę z odrobiną proszku do pieczenia.
  2. Makowiec: Ubić pianę z białek.
  3. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, dodać sparzony, osączony i zmielony mak (zobacz: masa makowa), kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka.
  4. Ciągle mieszając dodać pianę.
  5. Masę włożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
  6. Piec przez 30—35 minut.
  7. Następnie wylać na to biszkopt i piec jeszcze przez około 25 minut.
  8. Po studzeniu makowiec z jabłkami odwrócić i polać polewą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x