Marchew z groszkiem i grzankami
Marchew z groszkiem i grzankami
Danie mogące zadowolić każdego, kto szuka dania bezmięsnego. To również doskonałe sezonowe danie wiosenne. Marchew z groszkiem i grzankami poza sezonem może być przygotowywana ze składników mrożonych.
Składniki:
Przygotowanie:
- Młodą marchewkę wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać, zetrzeć na tarce do warzywo dużych otworach.
- Połączyć z łuskanym groszkiem, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dag), gotować pod przykryciem około 10 – 15 minut.
- Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować.
- Połączyć z masłem i siekaną zieleniną.
- Przyrządzić grzanki.
- Jajko rozmącić dokładnie z mlekiem, osolić.
- Czerstwą bułkę z poprzedniego dnia pokroić na kromeczki o grubości ok. 1 cm.
- Na krótko zanurzyć w mleku, tak aby nie była zbyt miękka.
- Otaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Marchewkę z groszkiem wyłożyć na okrągły półmisek, dookoła obłożyć grzankami.
- Podawać jako drugie danie.
Marchew z groszkiem i grzankami – duszenie warzyw.
Duszenie warzyw polega na gotowaniu ich w małej ilości wody i we własnym soku z dodatkiem tłuszczu, soli i cukru. Oczyszczone i opłukane warzywa zalewa się małą ilością wrzącej wody, dodaje tłuszcz, sól, cukier i szybko zagotowuje, a następnie gotuje pod przykryciem na mniejszym ogniu.
Ubywający płyn należy należy uzupełniać wodą (dodając po 3 – 4 łyżki) i doprowadzić warzywa do wymaganej miękkości. Mała ilość wody oraz sól i cukier w znacznym stopniu zapobiegają przenikaniu składników do płynu. Cienka warstwa tłuszczu pokrywająca warzywa chroni je od dostępu powietrza i zniszczenia witamin.
Wywaru z duszenia warzyw nie należy odcedzać, gdyż stanowi on po zagęszczeniu sos, a cenne składniki w nim zawarte zostają razem z jarzyną spożyte. Podobnie przyrządza się potrawy z duszonych jarzyn jak marchew, kalarepa, kapusta, pory, pomidory, dynia, grzyby itp.
Marchewkę z groszkiem oprószoną bez grzanek podawać jako dodatek do mięs, omletu, bukietu z jarzyn.