Marmolady

Marmolady


  1. Marmolady, podobnie jak dżemy, można przygotowywać prawie z każdego rodzaju owoców. Można je przygotować z jednego, albo z kilku zmieszanych według smaku gatunków owoców. Dobrym dodatkiem do marmolad jest rokitnik. Można też do niektórych gatunków dodawać dynię lub pomidory. W marmoladzie owoce zawsze są rozgotowane i przetarte. Na 1 kg owoców dodajemy 50 – 60 dkg cukru.
  2. Owoce umyć, przebrać, usunąć części niejadalne lub nadpsute.
  3. Wiśnie, śliwki wydrylować.
    1. Rozgotować, dodając do owoców mało soczystych niewielką ilość wody.
    2. Po rozgotowaniu przetrzeć.
    3. Dodać cukier i odparować, aż marmolada zgęstnieje.
    4. W czasie gotowania mieszać.
    5. Koniec odparowywania można wyznaczyć następującym sposobem:
      1. łyżkę marmolady przenieść na zimny spodek,
      2. rozsmarować cienką warstwę i zrobić bruzdę przy pomocy łyżeczki.
    6. Jeśli bruzda pozostaje – marmolada jest gotowa.
    7. Jeżeli marmolada jest niedostatecznie odparowana bruzda zalewa się i znika.
    8. Gorącą marmoladę wkładać do słoików.
  4. Zawekować. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

Marmolady mieszane:

jabłka + borówki + dynia
ja­błka + borówki
jabłka + gruszki + śliwki + pomidory
agrest + czarna jagoda + truskawka

Marmolada twarda: połowa owoców o dużej ilości pektyn: jabłka, agrest, porzeczki

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x