Marynowany łosoś

Marynowany łosoś

Kto faktycznie nie lubi łososia? Gdy marynowany? Można go mianowicie przygotować szybko i łatwo. Marynowanie trwa tylko 24 godziny, potrawa jest niskokaloryczna, ale jednocześnie pożywna i smaczna.


16 g białka, 8 g tłuszczu, 1 g węglowodanów


🕙 Czas przygotowania: 20 minut ‖ ♨ Czas marynowania: 24 h ‖ 🌡 Temperatura: ‖ IG: 1 porcja = 140 kcal ‖


Składniki:

  • 30 dag fileta z łososia (ze skórą),
  • 2 jagody jałowca,
  • sól, świeżo zmielony pierz,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 pęczki koperku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki łagodnej musztardy,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok z cytryny, cząstki cytryny do dekoracji,

Przygotowanie:

  1. Filet wpierw opłukać, osuszyć, przekroić poziomo na dwa płaty.
  2. Jałowiec najpierw utłuc w moździerzu, wymieszać z 3 – 4 łyżeczkami soli, 1 łyżeczką pieprzu i cukrem.
  3. Koperek opłukać i osuszyć.
  4. Kilka gałązek odłożyć, wpierw resztę posiekać.
  5. Dolny płat ryby posypać zaś koperkiem i mieszanką przypraw.
  6. Przykryć drugim płatem (lecz skórką do góry).
  7. Rybę włożyć do płaskiego naczynia, przykryć i później wstawić do lodówki do przemacerowania na 24 godziny.
  8. Majonez dokładnie wymieszać z musztardą.
  9. Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  10. Filet pokroić ukośnie w cienkie plastry.
  11. Marynowany łosoś wyłożyć na talerze, ozdobić cząstkami cytryny i resztą koperku.
  12. Obok wyłożyć porcje kremu musztardowego.

Uwaga:

Koperek przeznaczony do dekoracji najlepiej włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce. Wyjąć przed użyciem – będzie świeży i pachnący.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x