Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Masa cytrynowa

«Masa Cytrynowa».

Do naszych deserów, zwłaszcza tortów, ciastek i wypieków taka masa będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, jednak dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.


Składniki:

  • ¼ dag masła,
  • 3 jaja,
  • 2 cytryny,
  • 20 dag cukru,

Przygotowanie:

  1. Wpierw nakłuć szpilką powierzchnię cytryny w wielu miejscach.
  2. Potem ugotować, 2 – 3 razy odlewając wodę.
  3. Gdy cytryny są miękkie, odcedzić je, ostudzić, przetrzeć przez sito.
  4. Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle mieszając.Masło utrzeć na pianę trzepaczką w kształcie rózgi.
  5. Wszystkie składniki połączyć.
  6. Gdyby masa cytrynowa była za mało kwaskowa, dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x