Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Masa kawowa z wanilią

Masa kawowa z wanilią.

Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków ta masa jest wspaniałym i niezbędnym uzupełnieniem. Jest prosta do przygotowania, dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.

Składniki:

  • ¼ kg masła,
  • 20 dag cukru,
  • 3 jaja,
  • 3 dag kawy ziarnistej,
  • wanilia,
  • kieliszek spirytusu,

Przygotowanie:

  1. Kawę zaparzyć – napar powinien być esencjonalny (8 łyżek).
  2. Sporządzić masę według przepisu „Masa czekoladowa III”.
  3. Do przyrządzonej zimnej masy zamiast kakao dodawać porcjami mocną kawę.
  4. Ucierać starannie, uważając aby masa nie «zwarzyła» się.
  5. Przyprawić wanilią i spirytusem lub wódką.
  6. Zamiast naparu kawowego można użyć miałko zmielonej kawy.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x