Masa kawowa z wanilią
Masa kawowa z wanilią.
Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków ta masa jest wspaniałym i niezbędnym uzupełnieniem. Jest prosta do przygotowania, dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.
Składniki:
- ¼ kg masła,
- 20 dag cukru,
- 3 jaja,
- 3 dag kawy ziarnistej,
- wanilia,
- kieliszek spirytusu,
Przygotowanie:
- Kawę zaparzyć – napar powinien być esencjonalny (8 łyżek).
- Sporządzić masę według przepisu „Masa czekoladowa III”.
- Do przyrządzonej zimnej masy zamiast kakao dodawać porcjami mocną kawę.
- Ucierać starannie, uważając aby masa nie «zwarzyła» się.
- Przyprawić wanilią i spirytusem lub wódką.
- Zamiast naparu kawowego można użyć miałko zmielonej kawy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]