PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Masa makowa I

«Masa makowa» – według staropolskiego przepisu – potrzebna do upieczenia makowców, wielkanocnej babki, makowych drożdżówek, czy makowych tortów. Doskonała do naszych domowych wypieków.

Składniki:

  • ½ kg maku,
  • 30 dag cukru,
  • 2 białka,
  • 5 dag masła,
  • olejek migdałowy,
  • skórka cytrynowa,
  • wanilia,
  • 3 dag rodzynków,

Przygotowanie:

  1. Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą, i gotować tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach.
  2. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przemielić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem.
  3. Włożyć do rondla na stopione masło, dodać cukier,skórkę cytrynową, olejek migdałowy do smaku i opłukane rodzynki (można dodać 2 – 3 łyżki miodu).
  4. Smażyć 10 – 15 minut ciągle mieszając.
  5. Wymieszać z pianą, ostudzić.
  6. Masa makowa do nadziewania ciast drożdżowych powinna być letnia, nie gorąca i nie nadmiernie wystudzona.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x