Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYPrzetwory domoweŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Masa podstawowa (krem maślany)

Masa podstawowa.

Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków krem maślany jest wspaniałym i niezbędnym uzupełnieniem. To podstawowa masa, prosta do przygotowania, dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.


Składniki:

  • 15 dag masła,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • esencja rumowa,
  • spirytus,

masy-podstawowe

Przygotowanie:

  1. Jajko mieszając z cukrem podgrzać, a następnie ubić na gęstą masę.
  2. Masło dokładnie rozetrzeć i stopniowo dodawać do niego ubitą masę jajową, tak aby tłuszcz połączył się razem z masą.
  3. Pod koniec ubijania dodać spirytus i esencję rumową.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zbigniew
Zbigniew
1 rok temu

To stary, dobry przepis na krem do tortu. Wykorzystuję go już ponad 30 lat. Dzięki prostej liczeniu ilości cukru (80g) i masła (150g) na jedno jajko łatwo wyliczyć ilości na większe porcje. Do typowego tortu raczej korzystam z porcji na 3 jaja. Całe jaka trzeba dobrze ubić na parze. Dawniej masło ucierałem w makutrze, od pewnego czasu wypróbowałem utarcie przy pomocy robota planetarnego. Efekt ten sam, a wysiłku mniej. Ponieważ… Czytaj więcej »

1
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x