Masa podstawowa (krem maślany)
Masa podstawowa.
Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków krem maślany jest wspaniałym i niezbędnym uzupełnieniem. To podstawowa masa, prosta do przygotowania, dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.
Przygotowanie:
- Jajko mieszając z cukrem podgrzać, a następnie ubić na gęstą masę.
- Masło dokładnie rozetrzeć i stopniowo dodawać do niego ubitą masę jajową, tak aby tłuszcz połączył się razem z masą.
- Pod koniec ubijania dodać spirytus i esencję rumową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
To stary, dobry przepis na krem do tortu. Wykorzystuję go już ponad 30 lat. Dzięki prostej liczeniu ilości cukru (80g) i masła (150g) na jedno jajko łatwo wyliczyć ilości na większe porcje. Do typowego tortu raczej korzystam z porcji na 3 jaja. Całe jaka trzeba dobrze ubić na parze. Dawniej masło ucierałem w makutrze, od pewnego czasu wypróbowałem utarcie przy pomocy robota planetarnego. Efekt ten sam, a wysiłku mniej. Ponieważ… Czytaj więcej »